Vrijenburg Noord
Logo Logo

Visie Seattle

Voor architecten is Seattle een plan om van te smullen. De bijzondere carrévorm van het blok. De vrije ligging in het groen. De verhoogde ligging op een ‘terp’. Het team van bureau MLA Plus heeft dertig huizen ontworpen waarin je heerlijk kunt wonen. Architect Emiel Koole vertelt wat het team heeft geïnspireerd en wat dit plan z’n eigen karakter geeft. 

Vijf 'landgoederen'

Het idee voor dit woonblok ontstond al in 2002. De stedenbouwkundigen die Vrijenburg schetsten, zagen in het noorderkwartier vijf ‘landgoederen’ in een park. Verrassende burchten van geschakelde herenhuizen met collectieve binnentuinen. Verhoogd gelegen, als het ware uitkijkend over de wijk, met veel groene ruimte eromheen. “Het idee is ruim vijftien jaar later nog steeds sterk”, zegt Emiel Koole. “Het blok heeft aan de buitenkant een chique en formele uitstraling. De binnenkant is daarentegen informeel en speels. Het geheel oogt mooi omdat het parkeren – toch vaak een doorn in het oog – aan de binnenzijde is opgelost. Je kunt hier op jezelf zijn en tegelijk deel uitmaken van een groep. Je hebt twee prettige, maar heel verschillende buitenruimtes: een tuin aan de binnenzijde van het woonblok en een groot terras aan de buitenzijde. Met al het groen om het blok heen is dit natuurlijk ideaal voor gezinnen met kinderen.”

Elk huis z'n eigen sfeer

Het ontwerpproces startte in nauw overleg met BPD. Koole: “Dankzij de gesprekken met kopers weet BPD inmiddels heel goed welke indelingen gezinnen graag willen. De opgave was om drie verschillende woningtypes in te passen, met verschillende breedtes en sferen. Ook wilden we de toekomstige bewoners van elk type een aantal opties geven, zoals het uitbreiden van de woonkamer of een badkamer aan de gevel – met daglicht.” De grootste uitdaging was het inpassen van de huizen in de hoeken van het carré. Door een van de basisplattegronden te kantelen, ontstonden vier brede huizen met veel lichtinval en een praktische indeling.

Contact binnen ...

De kunst is vervolgens het woonblok als één geheel te ontwerpen en tegelijk elk huis een eigen identiteit te geven. “Als je thuiskomt wil je je eigen huis meteen herkennen”, zegt de architect. “De formele entree van de huizen bevindt zich aan de buitenkant van het blok, waar je via het terras aankomt. In deze gevels is op de begane grond veel glas toegepast. Zo ontstaat contact tussen het leven binnen en buiten. 

en buiten

Om ondanks het glas toch alle bewoners genoeg privacy te bieden, hebben we het hoogteverschil tussen het woonblok en het maaiveld benut. De verhoogde terrassen, omringd met groene hagen, geven wat afstand tussen thuis en buiten.” Aan de binnenzijde van de burcht verspringen de gevels her en der, zodat ook hier niet alle woningen hetzelfde zijn.

Modern en warm

Met het oog op een interessante uitstraling van het blok is over alle details nagedacht. Het is modern en warm tegelijk. Koole: “De verschillende woningtypen worden optisch met elkaar verbonden door uitkragende betonbanden boven elke verdieping. Hierin is ook de zonwering netjes weggewerkt. De verdiepingen verschillen qua ontwerp van de begane grond. Het metselwerk in de gevels, met twee soorten stenen, springt her en der terug. Hierdoor ontstaat een gelaagd gevelbeeld met diepte- en schaduwwerking. Houten kozijnen en decoratieve stalen balustraden zorgen voor een vriendelijke toon. Bij de brede woningen springen de glazen vouwschermen naar het terras in het oog. In het hart van het blok zorgen de pergola’s, de speelfaciliteiten en de gezamenlijke ruimte voor gezelligheid.” Het is straks aan de bewoners om het plan echt tot leven te brengen!

Legenda / Filter 3
Kies woningsoort
Gepland Beschikbaar In optie Verkocht In aanbouw / bewoond
Perfect Uitstekend Goed

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?